Wat zijn de regels voor een brommobiel?

Wat is een brommobiel? Hoe zit het nu precies met het rijbewijs? Op welke wegen mag je wel en niet rijden? Op al deze vragen en meer geven we u graag antwoord.

Een brommobiel is het beste te omschrijven als een kleine auto waar je al in mag rijden met een bromfietsrijbewijs voor brommobielen. Een brommobiel wordt ook wel microcar, minicar of 45 km auto genoemd. Een veel voorkomend misverstand: een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig. Hiervoor is namelijk geen rijbewijs nodig.

Verkeersbord 45 km / uurVolgens het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) is een brommobiel een bromfiets op meer dan twee wielen, die is voorzien van een carrosserie.

Voor de overige bepalingen volgt de Nederlandse wetgeving de Europese Richtlijn. In 2013 is er een nieuwe Europese Richtlijn gekomen (168/2013/EU) waardoor de voorwaarden voor een brommobiel iets zijn veranderd:

2002/24/EC (oude richtlijn) 168/2013/EU (nieuwe richtlijn)
Categorie L6e L6eBP
Maximale snelheid 45 km/h 45 km/h
Massa leeg 350 kg (zonder brandstof) 425 kg (met brandstof)
Maximaal vermogen 4 kW (5,4 pk) 6 kW (8,15 pk)

Alle recente Aixam brommobielen (vanaf de Sensation modellen) hebben een typegoedkeuring volgens de nieuwe Richtlijn 168/2013/EU.

Je mag een brommobiel besturen met:

Rijbewijs

  • het AM4 rijbewijs (brommobielrijbewijs)
  • het AM2 rijbewijs (bromfietsrijbewijs)
  • het rijbewijs B (normaal rijbewijs voor auto’s)
  • het rijbewijs A (rijbewijs voor motoren)

Met een bromfietsrijbewijs mag u dus brommobiel rijden. Maar, let op, heeft u alleen het AM4/brommobielrijbewijs, dan mag u daarmee geen brommer rijden.

Vanaf uw 75e jaar bent u verplicht om u medisch te laten keuren bij het verlengen van uw auto of motorrijbewijs. Deze keuring is niet nodig als u in een brommobiel rijdt.

In een aantal gevallen is voor het verlengen van het rijbewijs een zogenaamde Verklaring van Geschiktheid nodig. Bent u 75 of ouder en wilt u uw rijbewijs A of B verlengen dan is dat ook het geval. Voor het verkrijgen van een VvG is dan een medische keuring vereist.

Het traject van de medische keuring verloopt als volgt:

  • U ontvangt 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt een herinneringsbrief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
  • U begint de procedure met het kopen van het formulier voor de Eigen Verklaring. Bent u 75 jaar of ouder dan is de Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag (75+) van toepassing. U kunt dit formulier op 3 manieren kopen:
      • Digitaal via Mijn CBR.
      • Bij rijscholen aangesloten bij het CBR.
      • Bij de balie van uw gemeentehuis.
  • U vult vervolgens het persoonlijke deel van de Eigen Verklaring in.
  • Maak een afspraak voor een keuring bij een arts. Uw eigen huisarts zal dit meestal niet doen vanwege de vertrouwensrelatie, maar verder kunt u bij elke arts terecht.
  • De arts onderzoekt u en vult het geneeskundige deel van de Eigen Verklaring in.
  • Stuur de ingevulde Eigen Verklaring met informatie van de arts naar het CBR. U kunt eventueel aanvullende informatie over uw situatie meesturen.
  • Het CBR geeft u zo mogelijk binnen 4 weken bericht. Dit kan inhouden:
      • Dat uw aanvraag in goedekeurd is.
      • Dat nog een aanvullende medisch onderzoek nodig is.
      • Dat er een rijtest nodig is.
  • Is uw aanvraag in orde dan geeft het CBR de zogenaamde Verklaring van Geschiktheid (VvG) en registreert deze in hun systeem.
  • Is deze registratie in orde dan kunt u uw rijbewijs op het gemeentehuis laten verlengen.

De medische keuring is verplicht vanaf 75 jaar. Dat betekent overigens niet dat u zich in alle gevallen op uw 75e meteen moet laten keuren. Dit hangt er vanaf hoe oud dat uw was toen u de laatste keer uw rijbewijs heeft laten verlengen:

Leeftijd bij verlenging Geldigheid Nieuw Rijbewijs Medische Keuring
Tot 65 10 jaar Niet verplicht
Vanaf 65 tot 70 Tot uw 75e Niet verplicht
Vanaf 70 tot 75 5 jaar Niet verplicht
Vanaf 75 5 jaar Verplicht

Let op: Indien er medische beperkingen voor u gelden, dan kan uw rijbewijs voor een kortere periode zijn uitgegeven.

Bron: Informatie Rijksoverheid

Voorbeeld 1: U bent 63 en laat uw rijbewijs verlengen. Deze is dan geldig tot uw 75e verjaardag. Vraagt u dan weer een rijbewijs aan dan dient u gekeurd te worden

Voorbeeld 2: U bent 72 en laat uw rijbewijs verlengen. Deze is dan geldig tot uw 77e verjaardag. In dit geval hoeft u pas met uw 77e gekeurd te worden.

AM deel van het rijbewijs

Had u een gewoon rijbewijs, A of B, dan heeft u automatisch ook het AM rijbewijs. U kunt dit zien op uw rijbewijs.

Daarop staat in het geval van een autorijbewijs vermeld: AM-B. Wordt u nu afgekeurd dan vervalt alleen het B gedeelte van uw rijbewijs. Uw rijbevoegdheid voor het AM deel blijft echter intact.

Alleen uw rijbewijs is als document dan niet meer geldig; er staat immers nog een B op vermeld. Echter, u kunt uw oude rijbewijs eenvoudig op het gemeentehuis omruilen voor een AM rijbewijs. U hoeft daarvoor geen nieuwe keuringen te doen.

Bent u dus medisch afgekeurd voor uw rijbewijs dan kunt u dus met een brommobiel toch uw mobiliteit behouden.

De enige uitzondering is wanneer u uw rijbevoegdheid ontzegd is bijvoorbeeld vanwege een snelheidsovertreding van meer dan 50 km/uur. In dat geval heeft u een rijontzegging en mag u met geen enkel gemotoriseerd voertuig aan het verkeer deelnemen.

Overweegt u de overstap naar een brommobiel? Laat u dan door ons tijdig adviseren!

U kunt uw rijbewijs omruilen op het gemeentehuis. Dit gaat als volgt:

  • Neem uw huidige rijbewijs en een recente kleurenpasfoto mee die voldoet aan de eisen aan een pasfoto.
  • U vraagt een AM rijbewijs aan. Hou rekening met de kosten van ongeveer 40,-. U betaalt dit bij de aanvraag.
  • Na een aantal dagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Bij de meeste gemeenten is dit 5 werkdagen.

Er is meestal een spoedprocedure mogelijk. Wilt u daar gebruik van maken dan betaalt u hiervoor ca. 35,- extra. Uw rijbewijs is dan de volgende dag gereed.

Is uw rijbewijs B of A verlopen en wilt u een brommobielrijbewijs dan kunt u het AM rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Dit kan alleen als u uw rijbewijs na 1 juli 1985 is verlopen.

Is uw rijbewijs (B of A) verlopen voor 1 juli 1985 dan dient u examen af te leggen voor het AM rijbewijs.

De opleiding voor het AM4 rijbewijs voor brommobielen bestaat uit twee delen:

  • het theoriegedeelte voor bromfietsen
  • het praktijkgedeelte specifiek voor brommobielen

Het praktijkexamen legt u af op een afgesloten terrein. Het duurt ongeveer een half uur. Het CBR heeft een informatief filmpje over het brommobiel examen.

De minimum leeftijd voor het AM rijbewijs is 16 jaar. Het is dus mogelijk voor jongeren vanaf 16 jaar om brommobiel te rijden. Zo kun je wennen aan het verkeer en ervaring opbouwen voor het rijbewijs B. Als je je rijbewijs voor een scooter hebt dan hoef je niet opnieuw examen te doen voor een brommobiel.

Verkeersbord C9: Gesloten voor brommobielen, ruiters, vee en wagens

De Brommobiel in het Verkeer

Een brommobiel mag gebruik maken van alle 50 en 80 km wegen. Met een brommobiel mag je dus niet op een autoweg of autosnelweg. Ook mag je met een brommobiel niet op een fietspad rijden.

Verder mag je niet op wegen rijden die gesloten zijn voor langzaam verkeer. Deze wegen worden aangegeven met het zogenaamde C9 bord:

Met een brommobiel moet u zich aan de regels voor personenauto’s houden tenzij anders aangegeven. De regels voor bromfietsen zijn dus niet van toepassing.

Verder dient de brommobiel zo te zijn gebouwd dat deze niet harder dan 45 km/uur kan.

Hoe zit het met Parkeren?

Parkeerbord met smilies

Er gelden dezelfde regels als voor gewone auto’s. Je mag langs de weg parkeren indien toegestaan en in de parkeervakken. Je mag je brommobiel niet op de stoep parkeren.

Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto’s. Een gehandicaptenparkeerkaart is verplicht.

Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor gewone auto’s.

Ja, in een brommobiel is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht. Als er geen gordel in de brommobiel zit en het betreft een open brommobiel dan is een helm verplicht.

Nee! Voor een brommobiel hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Ja! Voor een brommobiel heeft u minimaal een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering nodig. U kunt natuurlijk ook een all-risk verzekering afsluiten; een goed idee als u een nieuwe brommobiel koopt. Bol Brommobielen helpt u graag dit te regelen.

Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons op 0595 – 433 000 of stuur ons een bericht.